Stowarzyszenie Artystów Polskich

Stowarzyszenie Artystów Polskich

Stowarzyszenie zrzesza twórców, kompozytorów (muzyki współczesnej), muzyków, fotografików, literatów, poetów i animatorów kultury.

Ta interdyscyplinarna współpraca ma kluczowe znaczenie w naszej działalności. Wydaje nam się, że jest konieczne by młody twórca wychodził poza ścisły krąg własnego środowiska, poznał inny sposób twórczego myślenia, inną materię i filozofię. Wierzymy w siłę rozmaitości, dlatego powołaliśmy w 2007 na krakowskim Kazimierzu Stowarzyszenie, skupiające artystów różnych dziedzin oraz animatorów kultury, ludzi którym kondycja współczesnej sztuki nie jest obojętna. Wreszcie obywateli aktywnie uczestniczących w życiu kulturalnym kraju, realizujących się twórczo w demokracji.

Oświadczenie w sprawie oznakowania Kamienia Karłowicza

Niniejszym oświadczamy:

1. Nieprawdą jest, iż chcemy ustawić tablicę „poświęconą symbolowi swastyki”. Postulujemy jedynie ustawienie tablicy informującej o historii życia i śmierci Mieczysława Karłowicza wraz z krótkim wyjaśnieniem pochodzenia znaku swastyki na kamieniu upamiętniającym go. Nie ma na owym kamieniu wyrytej informacji o tym, kim był Mieczysław Karłowicz. Widnieje tam jedynie napis „Non omnis moriar”, a pod nim - znak swastyki. Naszym zdaniem odpowiednie objaśnienie jest niezbędne.

2. Materiały prasowe, radiowe i telewizyjne, nie były przed publikacją autoryzowane przez Stowarzyszenie Artystów Polskich.

3. Petycja umieszczona w Internecie (www.petycje.pl/3898) nie zawiera informacji o osobnej tablicy informującej o swastyce. Stale i wyraźnie podkreślamy, że istotą tego projektu jest wyłącznie upamiętnienie osoby Karłowicza, a nie wywoływanie niezdrowego zainteresowania znakiem swastyki. W materiałach prasowych nie przytoczono ani treści petycji, ani adresu internetowego, pod którym można ją znaleźć.

4. Szanujemy uczucia tych, którzy zostali ciężko doświadczeni przez nazistowski reżim i którym z tego względu każda swastyka może się źle kojarzyć. Jesteśmy tak samo wyczuleni na punkcie swastyki i innych symboli używanych przez reżim hitlerowskich Niemiec, jak każdy przeciętny Polak. Dlatego przeszkadzają nam mity, narosłe wokół Kamienia Karłowicza.

5. Nie ponosimy odpowiedzialności za manipulowanie wypowiedziami reprezentantów Stowarzyszenia jak i osób trzecich, którym błędnie przedstawiono nasze stanowisko. Równocześnie jesteśmy otwarci na rzetelną dyskusję nad projektem, szanującą wolność poglądów i prezentującą głosy wszystkich zainteresowanych, jak również poszukującą kompromisu.

6. Inicjatorami akcji są polscy muzycy z Paryża, Państwo Nina i Aleksander Woroniccy, którzy przed rokiem utworzyli stronę o szlaku M. Karłowicza, http://karlowicz.free.fr. Stowarzyszenie Artystów Polskich jedynie udzieliło poparcia – tej słusznej – naszym zdaniem inicjatywie.

7. Jednym z celów statutowych Stowarzyszenia Artystów Polskich jest „podejmowanie działań na rzecz ochrony obiektów i miejsc historycznych oraz dziedzictwa narodowego”. Ustawienie tablicy miało być ukoronowaniem obchodów setnej rocznicy śmierci kompozytora (1909-2009)

8. Stowarzyszenie Artystów Polskich jest organizacją pozarządową non-profit, działającą w sferze kultury. Stowarzyszenie nie utożsamia się z żadną ideologią.

Po lekturze niektórych artykułów czytelnik może wręcz odnieść wrażenie, że osoby reprezentujące Stowarzyszenie Artystów Polskich „chcą swastyki na szlaku Karłowicza”. Nie jest to prawdą. (Polska Dziennik Zachodni – „Bronią swastyki na szlaku Karłowicza”, Grażyna Kuźnik, 15 października 2009 - artykuł informacyjny)*

Wszelkie insynuacje i niedomówienia mamy prawo interpretować, jako działanie na szkodę dobrego imienia Stowarzyszenia Artystów Polskich.

Pełny tekst petycji skierowanej do Tatrzańskiego Parku Narodowego jest dostępny na stronie: www.petycje.pl/3898.

Zarząd

Stowarzyszenia Artystów Polskich

Kraków, 20 października 2009 r.

* źródło: Monitoring Mediów, Biuletyn Informacyjny Biura Prasowego Ministerstwa Środowiska 15.10.2009 godz. 9.30